AFS 2015:4 - organisatorisk och social arbetsmiljö

Vad är AFS 2015:4?

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) trädde i kraft 31 mars 2016. Föreskrifterna reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.

Avsikten med de nya föreskrifterna är enligt Arbetsmiljöverket att människor inte ska behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Arbetsmiljöföreskrifterna gäller alla verksamheter där arbete utförs för en arbetsgivares räkning. Arbetsgivaren bär ansvaret för att föreskrifterna och arbetsmiljölagen följs och i detta avseende finns det ingen skillnad mellan anställda och inhyrd personal. Föreskrifterna är en konkretisering av den generella lagtexten.

Ohälsosam stress och arbetsbelastning pekas ut som möjliga orsaker till psykisk och social ohälsa i arbetslivet. Kränkande särbehandling är en annan källa. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter betonas hur viktig dialogen mellan chef och anställda är för att uppmärksamma olika faktorer som kan leda till ohälsa på arbetsplatsen.

Som arbetsgivare kanske du känner dig pressad av de nya föreskrifterna. Men låt oss erbjuda en annan vinkel. Målet med AFS 2015:4 är, med Arbetsmiljöverkets ord, att minska den arbetsrelaterade ohälsan. Eftersom föreskrifterna gäller vare sig man vill eller inte, varför inte se dem som en möjlighet och inkludera dem i en checklista för det ständiga utvecklingsarbetet?

Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) kompletterar de om Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM [AFS 2001:1]) och ersätter Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön (AFS 1980:14) och Kränkande särbehandling i arbetslivet (AFS 1993:17). Arbetsmiljöverket har också skrivit en vägledning om föreskrifterna.

Bild från Arbetsmiljöverket.

En tanke på “Vad är AFS 2015:4?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s